Madagascar - natura la superlativ - Croaziera Florin

Florin
Madagascar - natura la superlativ - Croaziera

A patra mare insula a globului, aflata in Oceanul Indian, este despartita de continentul african prin Golful Mozambic si ascunde cel mai bogat ecosistem din lume, cu 80% flora si fauna endemica. 

Ascunde un trecut greu incercat, impactul istoriei fiind diferit de restul insulelor din Ocean vizitate in croaziera. Se imbina o frumusete a oamenilor cu zambete largi si picturi frumoase pe chip, cu artizanatul, vegetatia, fauna prietenoasa, urmele colonistilor francezi si saracia prezentului.

Mi-am dorit demult sa vizitez Madagascar si cea mai potrivita optiune am intrevazut-o in croaziera care face trei mari opriri. Primul stop este in Nosy Be, de unde pornim in vizitarea insulei Nosy Komba. Drumul prin comunitatea locala este cea mai frumoasa experienta africana pe care doresc sa o impartasesc celor impatimiti de calatorii indepartate. Locuitorii colorat imbracati isi gasesc o preocupare prin care sa ne atraga privirile curioase, femeile prepara in stil traditional cereale/cafea intr-un jgheab, copiii canta vesel si galagios in malgasa un cantec optimist, fetele tinere frumos pictate pe fata cu flori ne intampina gingas, cu priviri sagalnice, spre a obtine o fotografie cu ele in schimbul unui dolar, barbatii stau destul de relaxati. Casele, simple cocioabe din barne de eucalipt acoperite cu frunze de palmier, adapostesc fie familii, fie magazine de artizanat cu masti cusute manual, broderii, sculpturi, genti de plaja, barcute si multe alte obiecte care asteapta fie cumparate, oamenii fiind destul de atenti, nu agresivi, nu ating turistii.

Urcam tot mai sus prin sat, in parcul de pe insula pentru a socializa cu cele mai frumoase mamifere specifice destinatiei - lemurii. Prietenosi, sar pe noi si mananca banane de la ghizi, se urca in cap, pe umar, ne inconjoara cu coada stufoasa si fac deliciul pozelor cu turisti. Intalnim si cameleonul de Madagacar cu codita ondulata, broasca testoasa de 80 de ani, sarpe boa, toate prietenoase cu noi la poze. Incantati de cele intalnite, plecam spre plaja Tzingany cu feribotul, o plaja salbatica, frumoasa chiar daca nu e amenajata turistic, cu vegetatie bogata, multe scoici, apa tulbure, plin de bodegi pe margine si cate un hotel rustic. Soarele arde puternic la fel ca peste tot in Oceanul Indian, plaja este plina de localnici care sar pe noi sa cumparam haine colorate, palarii si bijuterii.

Urmatoarea oprire este in portul Diego Suarez, oras port al imigrantilor, cu o populatie dinamica, comert activ, multe cladiri coloniale mostenite de la francezi, un bazar cu fructe, carne expusa pe frunze de palmier, suc de fructe cu chili si zgomot si praf cat cuprinde. De aici, am pornit sa vedem minunea naturii Red Tsingy, un obiectiv UNESCO spectaculos ce impresioneaza intai prin culoarea de un rosu intens a pamantului si a reliefului carstic ce formeaza un canion de ace dantelate de diferite nuante si forme. Este o frumusete aparte formata in urma cu milioane de ani. Rocile formate in trecut din corali si scoici au intalnit calcarul si, prin eroziunea eoliana, au dat nastere unui canion spectaculos.

Exista cinci substante in compozitia solului si datorita ploilor se formeaza an de an diferite forme, ajutata fiind de padurea de verdeata din jur ce permite absorbirea surplusului de apa de catre radacinile arbustilor. Drumul pana la obiectiv este foarte dificil, anevoios si plin de goluri, forme strambe, vai si dealuri abrupte. Asta nu este cea mai delicata portiune de strapuns obiectivul, ci drumurile din Madagascar... se pun la dispozitie masinii jeep bune, dar este o surpriza drumul pana acolo... o corvoada pentru turistii impinsi si storsi in masini si o aventura pentru soferii dornici sa isi faca bine treaba. Drumurile facute de francezi acum aproximativ 60 de ani au ramas in aceeasi forma, fara nicio imbunatatire, dar cu gropi adanci, pline de noroi si apa, santuri taioase, un roller coaster al stramosilor ce face parte din prezent. Istoria face diferenta in sorta acestei tari napastuite de la independenta de o serie de regimuri comuniste si lovituri de stat si coruptie, incepand de la populatie, conditiile de viata si infrastructura.

Un alt obiectiv punctat aici este Amber Forest, o padure bogata in specii multiple de arbori, plante si fauna plina de animale salbatice. Aici, lemurii nu mai sunt prietenosi si resping contactul cu oamenii di cauza sezonului ploios si multiplelor cicloane ce lovesc zona: se sperie si fug departe. Urmatoarea oprire este in Tamatave, oras mai linistit, al doilea ca marine dupa capitala Antinanarivo. Plimbarea cu ricsa face posibila intrarea in catedrala, unde intalnesc o comunitate bogata de copiii de 7-9 ani care pregatesc festivitatile de Paste si canta bucurosi, apaluda, imbracati curat in uniforme. Specific in Madagascar este spalatul rufelor in rau si uscarea lor pe iarba sau garduri, astfel ca oamenii sunt foarte curati si ingrijiti. Malgasii sunt amabili, emana resemnare si bucurie, o fericire a lor aparte. Dupa plimbarea pe faleza orasului, unde admir fostele sedii ale consulatelor, vile albe, cochete, oprim in bazarul Bazar Be, ce are o oferta bogata de suvenire artizanale, mancare, haine si tesaturi de calitate. Poate cel mai nobil gest al calatorului pe care il fac spontan si necugetat e sa ofer o masa celor sapte copiii ce ma inconjoara sa ceara bani. Stiu ca pentru mine, calator, cel mai onorabil gest este sa las in urma mea aceeasi dragoste si bucurie care ma aduce in locurile acestea si sa o impartasesc pentru oamenii si locurile vizitate. Pentru mine, Africa si tarile din lumea a treia sunt o lectie de iubire si generozitate, nicidecum rasfat.

Te invit cu incredere la o experienta in diversitatea din Madagascar, o tara nemaintalnita in alta parte, o lume paralela datorita cadrului natural fascinant, geologiei insulei, patria baobabilor si a lemurilor ce se imbina cu misterul emanat de ritualurile funerare inedite si vrajitoria, toate formeaza parca un alt continent.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!